Behandeling paard

Net als mensen kunnen paarden ook even niet zo lekker in hun vel zitten, soms ook letterlijk. Het kan zijn dat je paard zich niet fit voelt en een periode van veel stress achter de rug heeft, of dat hij fysiek iets mankeert en bijvoorbeeld een blessure heeft.


Wanneer een paard zich niet fit voelt kan dit zich uiten in een stramme beweging, gedragsveranderingen, minder vrolijk of problemen tijdens het rijden of trainen.


Herken je dat je paard wel wat ondersteuning kan gebruiken? Dan kan een behandeling je paard wellicht helpen!

Wat doe ik tijdens een behandeling?


De behandeling bestaat uit verschillende manuele technieken. Afhankelijk van wat je paard nodig heeft wordt met deze technieken een behandeling op maat gecreëerd. Iedere behandeling is uniek!
De basis van iedere behandeling is osteopathie, fascia release en massage.
Wil je meer weten over de verschillende behandeltechnieken? Meer informatie is te vinden op de pagina therapie en technieken, klik hier.


Tijdens een behandeling richt ik me op het hele lichaam. Het lichaam is een complexe samenhang tussen botten, spieren, pezen, het zenuwstelsel, organen, fascia, lymfe, etc. Deze onderdelen werken allemaal samen.

Een klein probleem of blokkade aan één van de onderdelen kan ervoor zorgen dat het lichaam niet goed kan functioneren. Deze blokkades of problemen in het lichaam worden tijdens de behandeling opgespoord en indien mogelijk verholpen.


Naast het ondersteunen van fysieke lichaam zorgt een behandeling ook voor een ontspanningsmoment voor je paard.

De behandeling helpt je paard opladen, loslaten van spanning en ondersteunt ook mentaal.

Een behandeling zorgt er letterlijk en figuurlijk voor dat je paard beter in zijn vel zit.


Naast het effect bij je paard geeft de behandeling ook inzicht in eventuele aandachtspunten of probleemgebieden en kunnen we samen bekijken of we daar de verzorging op aan kunnen passen. Denk aan bijvoorbeeld praktische tips in de huisvesting of verzorging, advies in voeding en supplementen of bewegingsoefeningen.


Na één behandeling is er over het algemeen al verbetering voelbaar of zichtbaar.
Voor een optimaal resultaat kunnen meerdere behandelingen noodzakelijk zijn.
Dit is afhankelijk van het paard en de reden van de behandeling.


Mocht je paard niet verbeteren na de behandeling dan is er wellicht een onderliggend probleem.
Mijn advies kan dan zijn om naar een dierenarts te gaan of andere specialist/therapeut.

Wanneer laat je je paard behandelen?


Preventief
Je paard preventief laten behandelen kan ervoor zorgen dat je paard in balans blijft en dat je (grote) problemen of blessures voorkomt!

Je kunt een behandeling inzetten als een soort 'APK' om meer informatie te krijgen over je paard. Zijn er probleemgebieden of aandachtspunten om in de gaten te houden?
Daarnaast kan een behandeling ingezet worden als begeleiding in de training of in het werk van paarden, bijvoorbeeld bij paarden die worden ingezet voor coaching of in de zorg.


Bij klachten

Een behandeling kan worden ingezet wanneer je paard fysiek, mentaal of energetisch ongemak of disbalans heeft.
Bijvoorbeeld in de volgende situaties:
- Paarden met stress of veel onrust.
- Gedragsveranderingen bijvoorbeeld tijdens het poetsen, opzadelen, rijden, wanneer je de stal binnen komt, in de kudde of naar andere paarden, dieren of mensen.

- Bij problemen tijdens het paardrijden, bijvoorbeeld: moeite met overgangen, moeite met de buiging, hoofd kantelen, slecht voor het been, niet voorwaarts, enz.

- Bij een stijve beweging of opstart problemen, stijf uit de stal komen of de eerste 10 minuten tijdens beweging niet voorwaarts.
- Situaties waarin een paard moet herstellen, zoals na blessure, trauma, operatie enz. of als begeleiding bij de behandeling van een dierenarts of revalidatietraject.


Een behandeling kan bijdragen in:
-
Een paard dat bewuster is over zijn eigen lichaam
- Een paard dat lekker in zijn vel zit!
- Een betere groei en ontwikkeling
- Verbeteren van balans en coördinatie
- Bevorderen van een soepele en optimale beweging
- Ontspanning en verminderen van stress
- Pijnverlichting
- Positieve gedragsverandering
- Sneller herstel- of genezingsproces
- Het beter begrijpen van de signalen van je paard

Praktische informatie


Locatie: de behandeling wordt gegeven bij het paard op locatie, op de poetsplaats, in de weide of paddock of in een schone stal. Voor de behandeling is het noodzakelijk dat we droog kunnen staan, het paard een droge vacht heeft en zou het fijn zijn als hij (redelijk) schoon is.


Mijn werkgebied is door heel Nederland en een deel van België. Heb je interesse in een behandeling voor je paard, maar woon je niet in de buurt? Neem gerust contact op! Regelmatig plan ik routes door Nederland of België en kunnen de reiskosten gedeeld worden.


Duur van de behandeling: gemiddeld 1 tot 1,5 uur, de eerste behandeling kan soms wat langer duren.


Iedere behandeling is uniek en wordt afgestemd op de behoefte van je paard, soms duurt de behandeling daardoor korter (denk aan de kortere concentratieboog van een jong paard) en soms is een paard zo relaxt dat we bij wijze van spreken wel 3 uur door zouden kunnen gaan!


Na de behandeling is mijn advies om het paard minimaal 10 minuten te stappen aan de hand om het paard te laten wennen aan de veranderingen in zijn lichaam.


Wanneer beter geen behandeling?

- Bij een paard met koorts of een infectie
- Bij een paard met een (overdraagbare) huidinfectie

- In de eerste week na de vaccinatie
- Bij dracht; beter niet in het eerste deel en laatste deel van de dracht; vooraf even overleg
- Bij medicatie; vooraf even overleg


Tijdstip: het is mogelijk om met mij een afspraak te plannen van maandag t/m vrijdag, soms ook op zaterdag.


Tarieven en reiskosten: zijn te vinden op de pagina tarieven, klik hier

Heb je een vraag of wil je een afspraak plannen?


Stuur een whats app bericht of vul het onderstaande formulier in en ik neem contact op om je vraag te beantwoorden of om een afspraak te plannen.

 
 
 
 
De algemene voorwaarden zijn onderaan de pagina te lezen
 
 

Wil je graag eerst meer informatie of neem je liever contact op via telefoon of e-mail?


Onderstaand de contact gegevens:

Tijdens een behandeling of tijdens de lessen die ik geef, ben ik telefonisch niet bereikbaar. Vul bij voorkeur het contact formulier in of stuur een whats app bericht of email, dan neem ik zo snel mogelijk contact op.